Vår tid nu

Motvikter.
Allt är inte bara spikregn i motvind, ibland dyker det upp små eller stora saker som väldigt lätt kan få hjärtat att slå kullerbyttor. Under vintern och våren har det till exempel varit inte mindre än två stycken graffitiutställningar med lite högre profil. Den ena, Blackbook Västmanland, var på Västmanlands Läns Museum (slottet) i Västerås. Den andra, Kings & Masters på Länsmuséet Gävleborg (Gävle). Båda bjöd in offentligheten i graffitimålarnas pojkrum (alternativt graffitimålarna i offentligheten finrum) och, trots att jag missade den senare av de två, så var de båda effektfulla utställningar som fick mestandels positiv respons av de flesta besökarna.
En annan sådan motvikt är den skånebaserade åttabitarstösen som går under artistnamnet Pistolina som tillsammans med fem av hennes artistkamrater bjuder upp skåne och resten av Sverige till dans på Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Dansen är gatukonst med graffitianknytning och alla som inte dansar...

39268-381

Kulturseriekrock.
Ett ständigt återkommande fenomen i resten av världen (som lyser med sin frånvaro här i Sverige) är groupshows. Det är utställningar där flera mer eller mindre etablerade konstnärer/artister av olika slag visar upp och ställer ut sina saker under ett och samma tak och hela grejjen med denna sorts utställningar är att det blir sjukt fullproppat under just det taket och denhär gången händer det i Sverige (visserligen längst ner i Sverige, men tågen går att åka i också) och det ser ut att bli trångt under taket.

Tre artister från Stockholmsregionen och tre från Malmö ska visa Sverige vad vår generation menar med konst. Dessa sex bildar Fulkultur (som de själva vill kalla det, men inte riktigt får) och består av Burgos, en asfaltsodlad konstnär från Stockholm. Kaos, en graffitigud från Uppsala. Världens grymmaste Johanna Ritscher, en form och designtjej ursprungligen från Uppsala (men nu i Malmö). Den abstrakta ex-graffaren Karl Valve. Den mänskliga estetlinjen Malin Vulcano och sist men inte minst självaste Pistolina som presenteras bäst av henne själv på hennes blogg.

39268-382

Helkväll.
Vernissaget börjar den 31a Maj på Galleri Rönnqvist & RönnqvistIsak Slaktaregatan 3 i Malmö och de som tänkte sig ett lugn eftermiddagsvernissage med snittar och pinsam tystnad får nog vänta några dagar, alternativt se sig om efter en annan sorts subkultur, för dethär är fulkultur och den sitter inte still.

Kalaset börjar klockan 17.00 med livemåleri, massor av musik och vin. Partyt är kvar på galleriet till 20.00 då det flyttar över till Vinylbaren som är paxad av utställarna och alla som var med på huvudvernissaget mellan 21.00 och 24.00. Där kommer Johanna Ritschers DJ-Crew Collabo Queens spela musik. Och justja, LoopTroop kommer också.

För de som inte kan komma på festen pågår utställningen i sex veckor framåt, till och med den 20e Juli och när utställningen börjar lida mot sitt slut kommer den att vinkas adjö av en finish-age avslutningsfest, även denna med abbonerade klubbar, barer och ännu mer musik. Mer info om det kommer senare.

Se nu till att för allt i världen inte missa dethär!

Kommentarer
Postat av: Måccadjuret

Ska du dra dit?

2008-05-24 @ 09:09:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback