Övervakningssamhälle

Smakar inte orden lite beskt?
Något som är fruktansvärt svårt är att i vår tid nu uttrycka ett politiskt missnöje utan att av döva öron avfärdas som en såndarn militant vegan. För många gånger har politiska extremister skrikit varg att när vargen faktist kommer så... ja, resten av historian har du hört. Men faktum är att jag varken är extremist, militant eller vegan, däremot är jag fruktansvärt politiskt missnöjd.

För den artonde juni röstade riksdagen ja till en proposion om att göra det fullt lagligt för den Svenska myndigheten Försvarets Radioanstalt att avlyssna all kommunikationstrafik som passerar, in eller ut, genom Svenska gränser. I förslaget låg även en ändring att sökning efter "yttre militära hot" skulle ändras till enbart "yttre hot" och därigenom öka hotbilden från ingen alls till var enda människa, var som helst bara vi vill det tillräckligt mycket. Många tänker att det, i praktiken, inte är så farligt. Att det, i praktiken, inte kommer att märkas. Vilket det i praktiken heller inte kommer att göra. Men dethär handlar inte om praktiken, det här handlar om att det fan inte är okej att ta våran personliga integritet ifrån oss. Någonsin.Området är TV-övervakat.
Hur brukar du känna när du ser en "området är TV-övervakat"- skylt? Brukar du känna dig trygg och skyddad, eller brukar du känna dig just övervakad? Poängen med tvåtusentalets övervakning är att bekämpa terrorister. En terrorist är enligt ordets benämning någon som via våld eller hot om våld söker sprida skräck. En terrorist är en statlös galning som inte skyr några medel för att nå sitt mål. En terrorist är den perfekta fienden att nämna för att sprida skräck och därigenom rättfärdiga vilka medel som helst för att bekämpa denne, så vi frånsäger oss våra mänskliga rättigheter och vår egen integritet för att bekämpa terrorister. I rädslan av terrorister terroriserar vi oss själva till den milda grad att ytterligare terroristdåd är helt överflödiga, för hur ska någon kunna skrämma oss mer än vi skrämmer upp oss själva?
Det har i vår tids historia funnits länder som, i krig, hellre dödat sina egna än att låta sina egna bli dödade av dessa länders fiender. Länder som till vilket pris som helst gjort vad som helst för att enbart inte låta deras fiender tro att de vunnit. Dessa länder har under de aktuella tiderna varit militärdiktaturer som i slutändan imploderat. Jag tror att du är smart nog att förstå var jag är påväg med dethär. För är det verkligen värt det? Är det värt att sätta ett till lås på dörren eller gör det oss bara ännu räddare?Rent mjöl i påsen.
Jag hatar det uttrycket. Det är föråldrat och omodärnt och måste avskaffas. Det dyker oftast upp i debatten kring FRA-Lagen i motivationen "Om du har rent mjöl i påsen kan vi ju lika gärna titta i den" eller motsvarande pervers variation. Problemet är att det inte handlar om rent eller smutsigt mjöl i påsen, det handlar om att det är våra påsar och ingen ska få titta i dem om vi inte vill. Det handlar om att det inte är några mölpåsar, det handlar om att vi har bytt ut våra kvarnar mot persondatorer. Nu handlar det helt plötsligt om våra inkorgar, våra telefonsamtal, våra sms och vårat eget privatliv. Det handlar inte om att ha något att dölja på samma sätt som det inte betyder att du är en terrorist för att du låser om dig när du går på toaletten. Det handlar om att du vill vara ifred. Det handlar om ditt privatliv.

För det många inte tänker på är att mycket av vardagsinternettrafiken studsar via servrar som står någon helt annan stans än i mellanmjölkens avlånga land och även om du har ren text i utkorgen så är det lika privat som ett skrivet brev och tanken på att det ska vara lagligt för någon, vem det än är, att läsa det vi skriver till varandra är rent äcklig och det får mig att skämmas över att vara Svensk.

Rent praktiskt är det ju omöjligt för någon eller några att läsa allt som skrivs, naturligtvis. Det kommer att gå till så att vissa ord kommer att flaggas som "riskfyllda". Ett automatiskt urvalssystem kommer att sortera ut dessa meddelanden till någon som kommer att läsa dem och avgöra om de utför ett "yttre hot" eller ej. Vilka dessa ord är kommer aldrig någonsin att publiceras, ur en ren säkerhetssynpunkt för det skulle ju innebära att fienden ibland oss enkelt skulle kunna undvika dessa ord. Och med största sannorlikhet kommer den automatiska urvalsutrustningen inte vara gratis och den som kommer att läsa dessa meddelanden kommer inte att jobba ideellt. Vem som betalar får du gissa, jag tror du kommer att gissa rätt på första försöket. För helt ärligt så tror jag inte att du är dum i huvudet. Helt ärligt så tror jag att om du tänker efter så kommer du att tycka att dethär är helt sjukt.Sverige förlorade mer än en fotbollsmatch den 18e juni 2008.
Kommer du ihåg vad du gjorde den artonde Juni och dagarna innan? Kommer du ihåg att du satt klistrad vid radion och lyssnade på de få nyhetsdebatterna om det stundande riksdagsbeslutet eller kommer du ihåg att du satt klistrad framför teven och laddade inför Sverige - Ryssland?

Det aktuella lagförslaget var uppe på tapeten redan för ett år sedan men fick då nedslag och det beslutades att det skulle få möggla i ett år för att sedan prova igen och kolla om det går igenom på andra försöket. Det gick den andra gången för tydligen är dåliga jävla idéer som fint vin i Riksdagen. Trehundrasextiofem dagar att tänka efter som resulterar i en panikomröstning sent på kvällen när hela landet tittar åt ett annat håll. Jag kan inte säga att jag är den som har klippkort (eller heter det röstkort?) till landets vallokaler, men är inte vårt privatlivs vara eller icke vara något som vi borde rösta lite om?
wikipedia om FRA | stoppafralagen.nu

Kommentarer
Postat av: drf

Bra skrivet. Och vi var många som inte tittade åt andra hållet den dagen, jag var med utanför riksdagshuset och ropade mot lagen. Motståndet fortsätter!

2008-07-07 @ 17:37:31
URL: http://drf.teflonminne.se
Postat av: emma

det du skriver om på din blogg är så .. får jag säga fantastiskt? älskar dina meningar såsom; "Om du har rent mjöl i påsen kan vi ju lika gärna titta i den" eller motsvarande pervers variation. man blir helt varm när man läser dina texter!

2008-07-08 @ 17:51:44
Postat av: mikaela

vore roligt att se bilder på en erik med ;)

2008-07-08 @ 18:00:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback